Hollywood anys 50

Aula Universitària Sènior UPC Castelldefels
“L’esplendor del musical americà dels anys 50”
Conferència del 9 de novembre de 2010

En la conferència amb el títol a dalt esmentat, el crític de cinema Alberto Beorlegui i Tous, va fer una història del gènere cinematogràfic musical que va començar l’any 1928 amb el cinema sonor, amb pel.lícula “El cantor del jazz” estrenada el 6 d’octubre d’aquell any.

Una ràpida visió dels musicals dels anys 30, “El carrer 42” amb la coneguda parella de Fred Astaire i Ginger Rogers; Diana Durbin amb “Boja per la música”, pel?lícules de Mickey Rooney i Judith Garland. La primera en color va ser “El Mag d’Oz” , en la qual per primera vegada, les cançons formen part de l’argument.

Però el tema principal van ser els musicals dels anys 50:

Un dia a New York primera pel.lícula rodada amb càmeres al carrer.
Un americà a París un gran èxit.I el musical dels musicals, Cantant sota la pluja amb l’escena més admirable, que és la que dóna nom al film. D’aquesta escena va projectar el vídeo rebut pels assistents amb un fort aplaudiment.
Set novies per a set germans, amb el visionat de la brillant seqüència del graner.
Melodies de Broadway, amb el vídeo “That’s entertainment”, totes de la Metro Goldwin Mayer.
D’altres companyies cinematogràfiques, va esmentar pel.lícules com ara Ha nascut una estrella, Somriures i llàgrimes, Nadals blancs i, principalment de la Fox, les de la seva gran protagonista Marilyn Monroe, amb Els cavallers les prefereixen rosses , amb el vídeo de “Els diamants són els millors amics de les dones”. El rei i jo, amb el visionat de “Shall we dance”. De El Gran Caruso, vam veure les 3 àries cantades per Mario Lanza de “Il Trovatore”, “Rigoletto” i “Tosca”.
L’any 1958 Gigi va se l’última gran pel.lícula musical amb 8 Oscars que és un cant nostàlgic, el cant del cigne d’aquest gènere – com va dir el conferenciant- de la qual van veure el vídeo de “La nit que es va inventar el xampany”.
I va acabar parlant del primer dels musicals moderns estrenat l’any 1961 i que va ser West Side History.
Els assistents van quedar impressionats dels amplis coneixements del conferenciant, que també va contestar les nombroses preguntes amb què va acabar la sessió.

Joan Torné
Aula Universitària Sènior