Cinema i societat

Aula d’Extensió Universitària Sènior UPC Castelldefels
Conferència 10 de gener de 2012. Alberto Beorlegui i Tous periodista i advocat.
“Cinema i societat: com el cinema ens ha influït”
En la conferència es va analitzar la influència del cinema en la societat, posant de relleu que la ficció, sigui cinematogràfica o teatral exerceix un poderós influx en l’espectador. Després de (el mite de la caverna de Plató, cites d’Epictet, Calderón de la Barca, Shakespeare), es va fer un repàs per alguns exemples de la moda i els costums socials del segle XX. Al llarg de la conferència es va analitzar la influència del cinema durant la Gran Depressió nord-americana, posant per exemple Los tres cerditos (1933) com a film catalitzador de tot un estat d’ànim. També es va veure com el cinema va ser emprat per la indústria com a arma propagandística, posant exemples com Casablanca (1942) o Solo ante el peligro (1951), sense oblidar la vessant de la consciència ecologista que representa el clàssic de Walt Disney Bambi (1942). A la xerrada també es va comentar les implicacions religioses d’algunes pel.lícules posant com exemple ET (1982) com a un film que explica una biografia encoberta de Jesús. La sessió va acabar amb un fragment de Tomates Verdes Fritos (1991) i la reacció que va provocar quan moltes espectadores es van sentir identificades amb la protagonista.

Un interessant, com sempre, torn de preguntes va acabar amb la conferència seguida amb el màxim interès pels més de cent assistents a l’acte.

Joan Torné
Foto: Jaume Tous