No s'ha trobat res

Disculpes, però no s'han trobat resultats. Potser cercar us ajudarà a trobar una entrada relacionada.

Els secrets del vol i les cabines de pilotatge

Aula d’Extensió Universitària Sènior UPC Castelldefels
Conferència 7 de febrer de 2012. Xavier Prats i Menéndez, Doctor en ciència i tecnologia aeroespacial.
“Els secrets del vol i les cabines de pilotatge”
La conferència va tractar sobre els fenòmens físics de base que fan possible que un objecte pugui volar. En essència, es necessita crear d’alguna manera una força de “sustentació” que sigui capaç de contrarestar el propi pes de l’aeronau. També va repassar breument les diferents categories d’aeronaus en funció de com aconseguir aquesta força (coets, aeròstats, aerodins d’ala fixa, aerodins d’ala giratòria…)
Les interaccions dinàmiques amb l’aire que envolta l’aeronau no només permeten crear una força de sustentació, sinó també fan aparèixer una força no desitjada de resistència aerodinàmica, que pot ser compensada pel propi pes de l’avió (cas dels planadors) o amb un grup motopropulsor. A més a més el conferenciant va comentar aspectes d’equilibri i estabilitat per garantir una posició correcte del centre de gravetat de l’aeronau.
Finalment va fer un repàs històric amb il.lustracions de les cabines de pilotatge dels avions que han marcat una fita en la història de l’aviació. Vam veure com a mesura que avancem en el temps, apareixen més instruments, indicadors i actuadors a les cabines que fan necessari que s’ocupi part del sostre de la cabina i les parets laterals, i que el nombre de membres de la tripulació augmenti perquè els avions són cada vegada més complexos, volen més ràpids, més alts i més lluny, i disposen de sistemes a controlar i monitoritzar.
Aquesta evolució canvia de tendència a finals dels anys 70, quan la introducció de la informàtica, els computadors i l’electrònica digital a bord fa que molts sistemes puguin simplificar-se.
La conferència va acabar amb una interessant pregunta, que és una de les línees de recerca en què el conferenciant treballa a l’Escola de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels: “viatjarem mai en un avió sense pilot”?
La conferència, amb una assistència més que notable malgrat el fred que feia, va finalitzar amb un torn de preguntes.

Joan Torné
Foto: Jaume Tous