La banda sonora de 1714

Conferència: “La banda sonora de 1714”

Conferenciant:     Pere Andreu Jariod, divulgador musical y radiofonista.

29 d’octubre de 2013

L’arribada de la Cort Reial de l’arxiduc Carles a Barcelona va suposar una època d’esplendor cultural. La conferència de Pere Andreu Jariod va introduir-nos, a través d’audicions diverses, en les diferents músiques que es van poder sentir en aquell moment. Una època aquella, en ple Barroc, on tot allò musical que provenia d’Itàlia era sinònim de novetat i modernitat. Vivaldi, i sobretot Corelli, eren els compositors més interpretats i coneguts a nivell europeu. A més, en aquell moment començaven a ballar-se els primers minuets, una dansa d’origen francès que es faria molt popular durant el segle XVIII, i que també va arribar a Barcelona. La música més important que es feia a Catalunya en aquell moment era, però, sobretot de tipus religiós.

 

Els diferents músics, majoritàriament napolitans, que acompanyaren l’arxiduc Carles a Barcelona, van introduir nous gèneres instrumentals i vocals fins aleshores inèdits aquí. En destaca un en especial: l’òpera.

 

L’òpera italiana entra a la Península per Barcelona, on l’any 1708 es fan les primeres representacions. Mai abans s’havia representat òpera de cap tipus a Catalunya. En la xerrada, vam poder sentir una de les àries d’‘Il più bel nome’, d’Antonio Caldara, la que es considera la primera òpera representada a Barcelona.

Text: Joan Torné